Spaghetti aglio, olio, peperoncino e pancetta

11.08.2011 15:08

Po roce a půl zkušeností jsem zjistil, že dokážu plácat naprosté bludy a Vám je to jedno. Upgradoval jsem tedy tento recept podle aktuálních zkušeností a předkládám ho ještě jednou ....

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Pač se dnes nestalo nic světoborného krom toho, že asi Euro nepřežije, Dolar se stane druhořadou měnou a Bílkova squadra dostala nářez od Norů, vytáhnu ze své zásobárny něco těstovin. Dnes půjde o jídlo ryze pánské, neboť významnou ingrediencí bude feferonka samostatně nepoživatelná - věřte mi zkoušel jsem to:-).

 

Jdem na to:

Během toho, co vaříte těstoviny v dostatečně osolené vodě (zvlášť dámy raději dvakrát ochutnají) volitelně s trochou olivového oleje, nalejte do teflonky přiměřeně kvalitního olivového oleje (nešetřete, tohle jídlo je levné už samo o sobě) a nechte chvilku smažit česnek pokrájený na plátky. A protože italskou panchetu asi nebudete mít při ruce, přidejte na nudličky pokrájenou kvalitní slaninu (pro pomalejší - nudličky docílíte pokrájením plátků), kterou koupíte v každém lepším obchodě (kvalitní slanina není zalepená v igelitu, aby nevytekl škrob,  ale je třeba v síťce a dýchá).

Přidejte pokrájenou feferonku (čerstvou koupíte ve svém obchodě - pokud ne, vyměňte ho) a volitelně můžete přidat kousky sušených rajčat či kapari (obojí např v Efko Sušených rajčatech v oleji). Nechte lehce posmažit až do okamžiku, kdy česnek "seschne". Tvrdí chlapi (jako moje maličkost) si vysmaží česnek více, protože jim jeho hořká chuť vyhovuje.

Zcezené špagety (včas vyndané s jemňoulinkým nedovařeným jadérkem - Italové tomu říkají "al dente") vysypte do omáčky (tu najdete v teflonové pánvi, právě se smaží) a na zbytkovém teple promíchejte i s trochou vody ze špaget, trochou petrželky nadrobno nic nezkazíte. Nechte chvilku odstát, špagety si dotáhnou omáčku  a budou chutnější.

Důležité je míchat špagety s omáčkou, která je emulzí oleje a vody - jen tak docílíte správného "olepení" špagety omáčkou. toto platí pro každou omáčku, proto i u rajčatových je vhodné na konci přilít trochu oleje. Vodu ze špaget (u jiných omáček, třeba vývar, máte-li) tedy přidáte na konci vaření omáčky, nebo spolu s těstovinou (prostě špatně slité).

Podávejte na talíři (jinak Vám strávníci poškrábou vidličkou teflonku), podle chuti ozdobte proužky parmazánu nebo parmazánem strouhaným (Italové v tomto bodě tvrdě protestují, ale my je budeme ignorovat).

Barbarům zabraňte dolít kečup a dosypat eidam.

Dámská varianta postrádá feferonku (nebo alespoň tu nejpálivější část se semínky), ale na druhé straně nechává rozvinout ostatní chutě a vůně, takže nebudete o nic ochuzeni. 

Dobrou chuť

Zpět

Diskusní téma: Spaghetti aglio, olio, peperoncino e pancetta

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.