Pečené masové koule v rajské omáčce

08.12.2011 23:10

Na přání mých fanynek a nemaje v Alpách po nocích co dělat, rozhodl jsem se rozšířit svoji databázi receptů.

Tento recept je určen (podle již zaběhnuté klasifikace) i pro nevařiče, byť alespoň povrchní znalosti jsou výhodou - např. chápání vztahu hovězí-kráva nebo strouhanka-rohlík.

Počněme tedy s přípravou - pořiďte si něco masových koulí:

  • nevařiči je mohou koupit mražené
  • vařič koupí mleté maso (hovězí nebo směs hovězího a vepřového - méně sádla = lepší konzistence koulí), namočí trochu strouhanky v mléce (lepidlo) a spolu s masem a trochou soli a pepře vytvoří kompatní hmotu - koule drží alespoň relativně tvar. Ideálně něco mezi pinpongovým míčkem a tenisákem. Pokud maso nacpeme do bílé papriky nic se nestane - princip je stejný.
  • můžete profrčet internet pro inspiraci a dokořenit např. trochou máty - ale to až se původní recept okouká 

Do pekáče nakrájejte cibuli nebo dvě (podle velikosti cibule a pekáče) a nechte cibulku zesklovatět. Přidejte koule, papriky nebo cokoliv co se vám podařilo vymodelovat a pomalu pečte (160 st C). Až vše přiměřeně zhnědne, přidejte základ na rajskou:

  • pokrájená rajčata v piksle (klidně i levnější Ghiana, Valfruta za trojnásobnou cenu nejsou o moc lepší) - můžete zkusit i čerstvá
  • dosladit můžete protlakem s přidaným cukrem (dětem to víc jede, dospělý to přežije)
  • 1 - 2 celé skořice, bobkový list nebo dva, pepř - můžete dát i celý, ale bude se pak blbě hledat při finální fázi - homogenizaci omáčky

a celé to nechte projet ještě minimálně 40 minut v troubě (20 min než začne omáčka bublat, 20 min pomalu bublá). Pokud bude bublat rychle, máte problém - já troubu vyčistit nepřijdu....

Když má omáčka správnou konzistenci a chutná jak má, je nutné extrahovat maso (to ještě použijeme) a velké koření (to už nepoužijeme). V pekáči zbude jen omáčka, která může absolvovat finální fázi - homogenizaci:

  • staromilci omáčku pasírují skrze jemný cedník
  • ostatní vezmou ruční mixer (opatrně, ani vymalovat nepřijdu)
  • tvrďáci tuto fázi vynechávají

Během pečení si připravte i nějakou vhodnou přílohu - buď těstoviny nebo jiné těstoviny. Do vroucí osolené vody (osolené, nikoli jen trochu posolené - nutno ochutnat) přidejte trochu olivového oleje a nasypte potřebné množství těstovin (z tvrdé pšenice, s cenou nad 20 Kč - jinak je to risk). Vařte a ke konci pravidelně ochutnávejte  - při slití musí mít těstovina ještě nepatrné jadérko (ono to pak dojde, nebojte). Uděláte tím radost nejen svému jazyku, ale i svému dietologovi - nerozvařené těstoviny obsahují více pomalých (a tudíž méně rychlých) sacharidů. Těstoviny ihned po slití podávejte (s masem a omáčkou - samozřejmě), nebo protřepte s trochou olivového oleje (neslepí se).

Rada na závěr: Přípravu těstovin nepodceňte - rozvařená nedosolená kolínka nezachrání sebelepší rajská....

Barbarům zabraňte dolít kečup - ten patří jen do tatara...

 

 

 

Zpět

Diskusní téma: Pečené masové koule v rajské omáčce

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.