Může trochu popela způsobit pád Eura?

18.04.2010 19:37

Jedna sopka (nezapamatovatelný název záměrně vynechávám) si trochu zakouřila a svět najednou poznal, jak je člověk malinkatý. A to ještě není všem výbuchům konec - podle vulkanologů (třeba zde), tento vulkán soptil 3x za posledních 1100 let a do roka se vždy ozval i jeho soused Katla. A proti Katle je současná erupce je malé kýchnutí. V minulosti už takové soptění (úplně jiná sopka, Island jich má tolik, že by je mohl vyvážet) dokázalo zabít 25% islandské populace, v Evropě zahynuly desetitisíce lidí.

V dnešní civilizované době snad nic takového nehrozí. Co ovšem hrozí poměrně reálně, je řada krachů v turistickém byznysu. Nastiňme si takový jeden cvičný, více či méně reálný scénář.

HáRoškovo pravděpodobně nejistá předpověď ekonomického počasí pro toto léto.

Sopka bude soptit do září tohoto roku. Cestovky, doposud rozdělované na standard (k moři letecky) a lowend (k moři autobusem) se buď přidají k autobusové skupině, nebo to rovnou zavřou. Hůř na tom budou hoteliéři ve vzdálenějších destinacích. Zkuste si třeba dojet autobusem na Kos nebo do Egypta :-)

Řecko, Egypt a další turistické ráje pocítí poměrně významný hospodářský útlum. V listopadu na základě odhadu vývoje HDP sníží ratingové agentury Řecku hodnocení natolik, že už žádná země nebude ochotna zemi půjčit jediné Euro. A protože špatně je na tom celá Evropa, ocitne se Euro v krizi, na kterou její tvůrci nebyli ochotni ani pomyslet. V Německu se bude konat referendum o návratu k německé marce - hádejte s jakým výsledkem.

Ale co už, koruna na tom vydělá, protože my auta vyvážíme na železničních vagonech nebo kamionech.

A co z toho plyne pro obyčejného Čecha? Konečně se trochu podíváme po krásách střední Evropy. Vyhněte se ovšem dálnicím k moři - ty budou beznadějně ucpané těmi, kteří by bez moře umřeli. Kdyby Vám chtěli náhodou prodat krásný a maximálně klidný pozemek pro řadovku u Ruzyně - vemte ho, pořád lepší než hacienda na Islandu v horách.

A mimochodem, Katla čeká .....

Zpět

Diskusní téma: Může trochu popela způsobit pád Eura?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.