Internet už nikdy nebude tím, čím býval

09.12.2010 23:08

Je sychravý prosinec, já si v klidu sedím nedaleko roztopeného krbu, na stole se mi kouří ze šálku čaje a venku zuří ........ kyberválka.

Bez ohledu na to, jak oprávněná je a jak nakonec dopadne, zcela jistě změní pohled tohoto světa a především těch, kteří jej řídí, na možnosti internetu a především současného fenoménu - sociálních sítí. Operation Payback (operace Odplata) je toho prvním (a určitě nikoli posledním) důkazem a to velmi přesvědčivým.

Ukazuje se, že v sociálních sítích se skrývá nesmírná síla, která (jeli správně aktivována) může ovlivňovat dění na všech úrovních kyberprostoru. Během krátké chvilky mohou pomocí sociálních sítí noví "vůdcové tohoto světa" distribuovat jednoduchý software pro DDoS útok s prosbou o dobrovolnou instalaci všem, kteří jsou ochotni naslouchat. A vždy se najdou snadno zmanipulovatelní jedinci (jde jen o to, aby jich bylo dost), kteří přispějí svým dílem k takovému DDoS útoku. Mimochodem, zpět k současné válce, první DDoS útok byl veden proti WiKiLeaks. 

Důsledky dnešních událostí nám dojdou postupně. S postupnou computerizací společnosti se stávky stanou nemoderními, protože postačí, aby se dalo dohromady dostatečné množství lidí, kteří dokáží provést útok ničivější, než je blokáda jednoho náměstí a půl dne nefungující státní instituce. Např. si vyberou systém řídící dopravu (semafory) po Praze a dokáží zablokovat celou Prahu. Pokud přidají i zabezpečovací zařízení v metru, nastane apokalypsa, před jejímž rozsahem zbledne kdejaký otrkaný odborář.

Nezbývá než se přizpůsobit. Zcela jistě Operation Payback probudí v establishmentu současného světa potřebu více kontrolovat tok informací internetem. Velký bratr bude ještě větší a útoky (ať už DDoS či nějaké jiné, dosud neobjevené) se stanou denním chlebem. Sociální sítě si uvědomí svoji sílu - zpočátku budeme svědky občasných úsměvných pokusů ji využít - ale časem se naučí ji využívat.

A svět se buďto naučí s touto novou hrozbou žít (jak se s ní vyrovná, si netroufám ani spekulovat) nebo se transformuje do nám dosud neznámé formy.

Pokud máte pocit, že přeháním, zkuste si vyhledat jen seznam aktuálních cílů v googlu.

 

HáRoškovo poťouchlý investiční rádce:

Firmy podnikající v bezpečnosti internetu mají rozhodně budoucnost. Bohužel přežijí jen ty, které se dokážou dostatečně pružně přizpůsobovat novým rizikům a to bude velmi vyčerpávající. Nejlepší investicí bude tedy 50% do akcií některé banky a 50% hackerům na útok proti ostatním bankám. Spěchejte, protože s narůstajícím pořadovým číslem takové investice se výnosy rychle krátí :-)

Zpět

Diskusní téma: Internet už nikdy nebude tím, čím býval

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.