Pečená krůta s lahváčema - snadno a pomalu

08.04.2010 14:18

Jelikož je právě v tuto chvíli Praha pupkem světa a všichni se zajímají jen o to, jestli se dostanou přes Obamu domů, pro odlehčení situace upečeme malou krůtu. Tento návod je určen nevařičům, povětšinou mužům. Jsi-li žena nebo vařič, čti opatrně !!!

Teoretická příprava

Krůtu nakupuj s vhodným měřícím zařízením pro eliminování situace známé jako "Ta debilní krůta se do tý pitomý trouby nevejde". Běžná vestavěná trouba pojme krůtu kolem 7,5 kg max, Běžná 7,5 kg krůta není kuře a potřebuje pořádný pekáč.

Pekáč s krůtou vyzkoušej v troubě, ať se s tím pak zbytečně nešpikuješ. Pokud se nevejde, jdi naštípat dříví a počkej, až tu zveřejním recept na krůtu na ohni.

A protože krůta je oškubaná a vykuchaná (a jestli ne, tak ji reklamuj), zbývá jen odříznout krk, opláchnout a připravit lahváče.

Praktická příprava

Krůtu potři solí - vezmi několik hrstí soli do ruky a prohmatej krůtu zvenku i zevnitř.

Prsa (jestli je nenajdeš, nech toho, nemá to cenu) a volitelně i stehna prošpikuj - vyndej z mrazáku špek (zmrzlý se lépe zasunuje), nakrájej na nudličky, tenkým nožem vždy udělej díru do krůty a zasuň špek - rovnoměrně po celých prsou a volitelně po stehnech - více špeku = mastnější výsledek. Pokud špek rozmrzne, začne se kroutit a není šance ho tam dostat, je třeba vyndat jiný zmrzlý špek :-). Nepodařené zbytky špekových nudliček vyhazuj do pekáče, tuku není nikdy dost. Špek může klidně koukat, vypeče se a tuk stékající po krůtě bude dělat práci za tebe.

Do krůty se dává nádivka. Výroba nádivky je nad rámec tohoto kurzu - povětšinou je dobré ji nechat udělat drahou polovičku a případný celkový neúspěch svést na její nádivku. Pokud polovičkou nedisponuješ, nebo disponuješ neochotnou polovičkou, mrkni na net, tam se nějaká ochotná nádivka vždy najde. Já si nechám dělat nádivku petrželovou.

Připravenou nádivku nacpi do krůty (prostě přiměřeně). Pokud nádivka vytéká, reklamuj ji a nech si ji zahustit  - přidat rohlíky.

Krůtu je třeba zkompaktnit - stehna a křídla přitiskni k tělu vhodným udělátkem - já používám vázací drát od křídla ke křídlu skrze tělo krůty, stehna k sobě opět vázacím drátem, biskupa (takový kousek visící z pr... - pozadí) přidrží velké jehlice na španělské ptáčky (ty až jindy, to už je vyšší dívčí).

Výsledek (tedy zabondážovanou krůtu) polož do pekáče, pokrej několika plátky másla, pod krůtou již leží odpad ze špikování a podlej trochou horké vody. Krůtu přikrej alobalem. Budou třeba dva pruhy, po delších krajích utemuj k pekáči, vprostřed a na kratších krajích může zbýt otvor pro únik páry.

Lahváčová fáze

Teď přichází nejdůležitější část. Připrav lahváče.

Strč troubu do krůty nebo opačně a peč na 160 - 170°C. Pokud Ti budou tvrdit, že za hoďku až dvě to bude hotové klidně se jim vysměj do ksichtu, za hodinu se krůta maximálně ohřeje.

Každých 45 minut, ke konci častěji, si dej lahváče, krůtu zkontroluj a polej výpekem (tou zlátnoucí emulzí s kousky špeku) zpod krůty. Začíná-li se krůta lehce rozpadat (klidně až po 6 hodinách), sundej alobal a nech krůtu dobarvit - dopéct kůrčičku. Zdá li se být krůta vypečená do zlatova a rozpadající se dobrotou, pekáč vyndej.

Závěr

Dělení krůty je čistě mužskou záležitostí, takže se k tomu postav čelem.

Krůtu včetně nádivky rozřízni napůl - kosti naštípej vhodnými nůžkami na plech nebo na drůbež. Pilu nepoužívej, protože vzniknuvší kostní drť bude lámat zuby strávníkům.

Pekáč s výpekem vrať do trouby a dopeč do hněda.

Z půlek pak odřezávej strávníkům masa podle přání. Pokud jim nebude chutnat, tak si prostě jen přáli špatně. K masu se přikládá nádivka - opět podle přání a polévá se výpekem. Jako příloha je vhodný ostřejší bramborový salátek (určitě se dočkáte, dejte mi čas). Fajnšmekři si polijí výpekem i salát. Vypadá to divně, chutná skvěle.

Tips and Tricks

Krůtu s lahváčema upeč večer pod alobalem, druhý den ji pak jen prohřeješ (1 hod) a doděláš kůrčičku.

K pečení je vhodný sváteční Bernard, ale Tobě bude stačit cokoliv s pěnou.

Tento návod můžete volně šířit dále mezi další nevařiče.

Zpět

Diskusní téma: Pečená krůta s lahváčema - snadno a pomalu

Datum 20.12.2013

Vložil Ivas

Titulek Krůta

Odpovědět

Konečně pořádný recep!!!!

Datum 21.12.2010

Vložil HáRoš

Titulek krůta na ohni

Odpovědět

Copak nevejde se? Doporučuji tedy koupit větší troubu :-)

Datum 20.12.2010

Vložil vladimír

Titulek krůta

Odpovědět

Kde máš krůtu na ohni ?