Občasný Pel Mel

16.08.2011 14:58

Politika (to si neodpustím)

Ve světle aktuálních Londýnských bouří (mimochodem, Irán navrhuje vyslat islámské mírové jednotky pro uklidnění situace) a stupňujících se špatných zpráv o ekonomikách světa nevypadá budoucnost civilizovaného světa růžově.

Evropa si už vyzkoušela, že měna sdílená s fiskálně méně odpovědnými zeměmi nemá mnoho šancí na přežití. Je jen otázkou času, kdy i Ti největší eurooptimisté pochopí,  že jedna země nemůže žít dlouhodobě na úkor jiných zemí. A tedy bude nutné jejich měny oddělit a Ty méně odpovědné nechat roztočit inflační spirálu vlastní měny. Ono se není čemu divit, vlády si roky hýčkají vrstvy sociálně závislých obyvatel a dávají jim plnohodnotné právo volit. Takto složený elektorát samozřejmě nebude volit podle fiskální odpovědnosti ale spíše podle sociálního cítění.

Vsuvka - poslední věty pro ČR neplatí: U nás se volí buďto partaj, která peníze bezúčelně rozhází a zbytek rozkrade nebo strana, která většinu rozkrade a zbytek bezúčelně rozhází. V posledních volbách sice do hry vstoupili další hráči, ale teprve čas ukáže, v jakém pořadí u nich platí přívlastky "rozkrade" a "bezúčelně rozhází".

USA jsou na tom podobně - zvolili si demokratického prezidenta, který vesele rozhazuje (samozřejmě v amerických poměrech - u nás bychom na něj pohlíželi zcela opačně)  - sanuje bankovní sektor a podporuje dotacemi průmysl. Zkrátka žije na dluh a to má smysl pouze v rostoucí ekonomice (jinak se to nevyplatí).

Všechny tyto útržkovité informace dávají pospolu jasný smysl - dokud budou mít právo volit všichni bez ohledu na to, jakým dílem se zasloužili na fungování země, vždy budou dostávat šanci spíše rozhazovačné slibotechny než odpovědní správci.

Teoretická vsuvka:

Vzhledem k tomu, že vláda je tu pouze od toho (a nedělejme si iluze, že je to jinak) aby zajistila výběr a přerozdělení peněz od nás, bylo by vhodné dát větší hlas tomu, kdo přispívá více. Je to sice frontální útok na zcela zásadní demokratickou premisu, ale opět v teoretické rovině - máš náš systém v tomto uspořádání šanci přežít? 

 

Sociální sítě

rostou jako houby po dešti - na tom není nic objevného. A proto nikoho nepřekvapilo, že se objevila nová služba, zkoumající vlivy a závislosti mezi jednotlivými osobami na sociálních sítích - klout.com. Pro někoho (mojí maličkost) jen hračka, ale v některých oborem si umím představit že "klout index" bude povinnou položkou na CV.

A abychom měli dobrý "klout index" musíme:

  • sdílet na facebooku co nejvíce nesmyslů, které vyvolají co nejvíce reakcí (i záporná reakce se počítá a je nepoměrně snažší ji vyvolat). Každá reakce zvyšuje klout
  • sdílet na twitteru modlit se, aby si toho někdo všiml a retwetnul
  • sdílet na foursquare (aplikace dělaná na zakázku bytových zlodějů - sdílíte, kde že se to právě nacházíte a zloději tudíž ví, kdy nejste doma).

Kromě výše popsaných sociálních sítí se ještě bere v potaz youtube a v budoucnu asi patero dalších sociálních nesmyslů. Proto prosím každého, kdo se o tomto článku dozvěděl z nějaké sociální sítě, aby jej sdílel (retweetnul) dále - pomůže to totiž mému "klout"...

 

Gastronomie

A když jsme u těch hub a deště - zkuste porestovat pár lišek na olivovém oleji s trochou (nakrájeného) česneku a petrželky - k tomu aldente špagety a trocha parmazánu - a máte doma Itálii za pár korun :-)

A mimochodem, víte jaké bylo nejčastější levné jídlo během hospodářské krize v Americe počátkem minulého století?

  • Polévka z kečupu
  • brambory s kečupem

Už jste nakoupili dostatečné zásoby kečupu?

 

 

 

 

Zpět