Něco je špatně - tato chyba nemůže nastat

21.04.2010 09:12

Vtipnou počítačovou hlášku "Tato chyba nemůže nastat" připomíná nynější situace Řecka. Při vzniku Eura nikdo nepočítal s tím, že se Euro zavede i v zemích, kde se po Paroubkovsku rozhazuje, falšují hospodářské statistiky a vlády vidí jen do konce svého koryta (sorry, volebního období). A když se nějaké náznaky ukázaly již v minulosti, nedokázala ta odpovědná část Eurozóny donutit tu neodpovědnou k odpovědnosti.

Sice existovali hlasy, které varovaly, že by měli alespoň papírově vzniknout pravidla pro výstup země z eurozóny, ale byly rázně umlčeny - "Na Euro nám nesahejte, tomu se nemůže nic stát".

HáRoškovo politická rosnička

Možná Vás to překvapí, možná ne, ale budoucnost Řecka a možná i celé evropské měny má nyní částečně ve svých rukou Island se svými silnými zbraněmi (sopkami), které ovšem tak úplně neovládá.

Budou-li sopky popelit delší dobu, třeba celé léto, nejenže to položí větší část ajrolinek, ale Řecko to svým výpadkem příjmů  dostane do takových problémů, že už nebudou řešit, o kolik snížit důchody, ale zda je vůbec vyplácet. Řecký lid to ovšem nechápe, má pocit, že je v tom nevinně a že má i nadále nárok na příplatky za dodržování pracovní doby.

V tuto chvíli se rýsují tři varianty:

1. MMF a zbyte Eurozóny Řecku vypomůže, to se z toho nějak vyhrabe a celá věc vyšumí do ztracena. V politicích pouze zůstane neodbytný pocit, že zadlužit se není nic špatného, však oni nám ostatní rádi pomůžou. A pravidla stanovená při přijímání Eura (Masstrichtská kriteria) budou dobrá  - tak akorát "na podpal v kamnech".

2. Eurozóna se kousne (Německo k tomu nemá daleko) a nepomůže, naopak donutí Řecko vystoupit z Eurozóny, aby při potápění nestahovalo zbytek Evropy sebou. Pro vystoupení ovšem nejsou nastavena žádná pravidla, protože s takovou absurdností nikdo nepočítal. (Kdo by chtěl vystoupit z vlaku do ráje??). Řecko opráší drachmu a začne studovat dopady státního bankrotu na Argentinu.
Eurozóna si oddechne a její politici (pod vlivem odstrašujícícho příkladu Řecka) začnou navštěvovat kurzy Makroekonomie a Veřejných financí. To jim ovšem nezabrání plácat před volbami populistické paroubkoviny, zabrání jim to však je po volbách uskutečnit - což je velmi pozitiní posun.

3. Euro tuto krizi nepřežije. Evropa se nebude schopná dohodnout na vystoupení či pomoci Řecku a bude tak dlouho vyjednávat a zdržovat až si některá větší zem (hádejte, které Německo myslím) řekne, že to nemá zapotřebí a vystoupí jako první. V tu chvíli bude Euro dobré "tak akorát na podpal v kamnech".

A každá další erupce posunuje Řecko ke druhé a třetí variantě. NATO začíná zpracovávat krizový scénář humanitárního obsazení Řecka poté, co tamnější policie a armáda budou rozpuštěny a Češi si i nadále nepoučitelně objednávají letecké zájezdy na Řecké ostrovy.

HáRoškovo ekonomické doporučení pro tento den

- letecká dovolená se jeví trochu jako loterie, ale já do toho jdu
- nakupte akcie někoho, kdo vlastní noviny - tento rok rozhodně bude o čem psát a náklad půjde nahoru
- s uplácením politiků počkejte přes volby - nevíte, který z nich tam zůstane...

 

 

 

 

 

 

Zpět

Diskusní téma: Něco je špatně - tato chyba nemůže nastat

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.