Neber úplatky, nebo se z toho zblázníš

30.03.2010 10:13

Trocha teorie, nikoho nezabije. Protože už víme, že průměrná výše úplatku při zakázce ve veřejné správě je 16% (ještě jednou díky Máňo) a protože teorie korupce je celkem vděčné téma vědeckých prací (Teorie korupce: Kterou použít?), můžeme se položit na otázku:

Je vůbec 16% malá domů problémem, který bychom měli řešit?

Vždyť v této zemi je mnoho výrazně palčivějších problémů, které nikdo neřeší. Ale odpověď zní, možná pro někoho překvapivě - ano.

Sekundárním účinkem ulévání 16% je totiž fakt, že politika se stala byznysem takřka zlatým a proto i velice žádaným. Vždyř oněch 16 % je pro všechny málo, ale pro osobu-příjemce jde o velmi slušný přivýdělek (Gross a jeho akcie, Řebíček a Viamont a další). A výsledkem vysoké poptávky po politických korytech je i nelítostný boj při jejich rozdělování, kdy není čas na altruismus a kde není prostor pro někoho, kdy by chtěl své zemi prospět.

Do politiky se tak dostávají pouze lidé s dostatečně nízkým morálním kreditem na to, aby byli schopni nečistého boje o moc, při kterém jde o peníze až v první řadě a o lidi v řadě poslední.

Zavedený systém si pak vybudoval dostatečně robustní aparát na to, aby eliminoval případné černé ovce (osoby nekompatibilní s korupčním prostředím) už při sestavování kandidátek, což zdůvodňuje obvykle zásluhami o stranické blaho (čti pokladnu).

Pokud se tedy chcete rychle dostat do vysoké politiky, je třeba začít korumpovat v malém:

  • zprostředkovat státní dotaci na bytovku ve vaší obci skrze svého tutora - poslance při porcování medvěda,
  • starostovi vysvětlit, že dotace bude pouze v případě, pokud ji získá spřátelená stavební  firma
  • získaných 16% odevzdat formou daru stranické pokladně.

Pokud si snad těch 16% necháte, můžete si být jisti, že příště už dotace nebude a starosta, který neumí sehnat peníze, nebude příště zvolen. A pokud jste dočetli až sem, tak připomínám, že na začátku jsme hledali někoho, kdo bude ochoten udělat něco pro svou zem - a nenašli ...

Nuže, hned jak vymyslím, jak tedy problém korupce v ČR vyřešit, podělím s Vámi a získám Nobelovu cenu za ekonomii.

Pro zapálené studenty tu mám pozvánku na jednu lahůdku z oboru: Korupce a lobbying: teorie a případová studie ČR a vybraných zemí EU

 

Takže fotbalu zdar a malé domů především ...

 

Zpět

Diskusní téma: Neber úplatky, nebo se z toho zblázníš

Datum 30.03.2010

Vložil HáRoš

Titulek Joj

Odpovědět

Prosím nepište tak rychle, nestíhám to číst :-))