HáRoškovo utopenci

15.03.2010 22:42

Ač jinak skromný a plachý mladík, dovolím si dnes pojmenovat ve víru spisovatelské vášně svojí maličkostí recept na utopence. Dost možná, že to je kvůli tomu, že vznikl mojí několika minutovou kompilací receptů na webu se již vyskytujících.

Ale dost bylo krdání, dejme se do práce - budeme potřebovat:

buřty pokud možno kvalitní, tedy masové, nebo ještě lépe pouze masové bez škrobu (snad by to buřty z Globusu mohli splnit)
ocet
cibule
Deko (takovej ten sajrajt na zavařování zeleniny)
hořčičné semínko
bobkový list
celý pepř a nové koření
mletý bílý pepř
plnotučnou hořčici
feferonky (nakládané, volíme buď dámskou variantu - balkánské pálivé feferony typu kozí roh, nebo pánskou variantu - k dámské variantě přidáme ještě kulaté feferonky, jinak samostatně nepoživatelné)

 

A takto postupujte:

Svaříme lák - jeden díl octa, tři díly vody, přiměřeně deka a ostatního kuličkového koření (krom bílého pepře a plnotučné hořčice). Vaříme tak nějak chvilku přiměřeně dlouhou. Buřty sloupneme, podélně nařízneme a řez vymažeme pastou z hořčice a bílého pepře. Vložíme půlplátky cibule a jemně pěchujeme do skleněné zvolené nádoby. Sám používám hermeticky uzavíratelnou dvoulitrovou zavařovačku nebo dvě. Prokládáme volně loženými půlplátky cibule a pro potěšení smyslů (zraku a chuti) vkládáme k okraji feferonky - kozí rohy. Po naplnění zalijeme už vlažným lákem a uzavřeme a uložíme do chladu.

Pak přijde ta nejtěžší a nejsložitější část, kterou zvládne jen opravdový znalec a fajnšmekr - počkat alespoň týden s konzumací.

 

Za týden dobrou chuť a do té doby pevné nervy...

P.S.: Na vaření je nejdůležitejší nebát se improvizovat... :-)

Zpět